Yrjönkatu 22 (BEPOP), 28100 Pori

Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet WinNovan Tähdessä

Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet WinNovan Tähdessä. Kohde on saamassa asukkaat, ja tästä syystä olen päässyt tekemään päivityksiä kohteen suunnitelmaan. Suunnitelma onkin valmistunut hurjalla vauhdilla. Tunnelma ja ihana kuosikirjo ovat muokkautuneet asiakkaiden näköiseksi kokonaisuudeksi.

Yhdessä teemme, jaamme ja näemme.
Valaistus on suuressa roolissa nykysisustuksissa. Valitettavasti moni sisustussuunnittelija ja sisustusarkkitehti jättää sen edelleen liian vähälle huomiolle. WinNovan Tähdessä tullaan panostamaan niin epäsuoraan ja suoraan kuin tunnelma- sekä työpistevalaistukseen asunnon kaikissa tiloissa.

Epäsuoralla valolla luodaan pehmeää hyvää yleisvaloa, joka säätimen avulla saadaan muutettua tunnelmasta toiseen. Hyvä yleisvalo puolestaan luo pohjan eri tiloissa toimimiselle.

Työpistevalaistus merkitsee hyvää työskentelyvaloa niin saniteettitiloista kodinhoitohuoneeseen ja keittiöön kuin olo- ja makuuhuonetiloihinkin. Jokaisessa tilassa toimitaan ja työskennellään, joten kunkin tilan erillinen valaistussuunnittelu on hyvin tarpeellista kuitenkin koko asunnon valaistuskokonaisuus huomioiden. Valaistuksen osalta tarvitaan perusteellista asiakastuntemusta sekä valaisin- ja valaistustuntemusta.

Sisustusvalaistuksella saadaan aikaan lopullinen silaus, kun kaikki muu on suunniteltu toimivaksi. Sisustusvalaisimilla luodaan persoonallisuus ja haluttu sisutuksellinen ilme. Valaistukseen on erityisen tärkeä panostaa myös keittiössä, joka on aktiivisessa käytössä valtaosan päivästä.

Keittiön valaistus

Keittiön suunnittelu lähti liikkeelle WinNovan Tähdessä toimintojen sijoittelulla, joka on keittiön toiminnallisuuden kannalta tärkein asia. Kun keittiön toiminnot oli lyöty lukkoon sekä yleisilme suunniteltu, lähestyttiin valittua keittiötoimittajaa. Suunnitelmien pohjalta toimittaja pääsi työstämään kalusteita heidän tuotteita, mitoituksia sekä ammattitaitoa käyttäen. Keittiökaapistojen suunnittelun lomassa myös työpistevalaistus huomioitiin erilaisia valaistusratkaisuja hyödyntäen. Keittiössä hyvä työpistevalaistus syntyy käyttäen erilaisia tasovalaisimia keittiön yläkaappien alapinnassa. Mikäli yläkaappeja ei ole, voidaan kattopintaan asentaa työpistevalaisimia joko kiinteinä, riippuvina tai suunnattavina valaisimina. Kuten muissakin tiloissa, myös keittiössä, valoa tulee olla niillä pinnoilla ja niissä kohdissa, joissa työskentely tapahtuu. Hyvin suunniteltu yleisvalo taas valaisee tilan kaikki neliöt.

On hyvä muistaa, että myös keittiössä voidaan luoda tunnelmaa valaistuksella. Kun kokataan illallista ja se on saatu katettua keittiön yhteydessä sijaitsevaan ruokailutilaan, on keittiöön kiva asettaa tunnelmavalaistus. Valo kajastaa tällöin mukavasti myös ruokailutilan puolelle tehden samalla keittiön yleisilmeestä kauniin. Tunnelmavalaistus voi keittiössä syntyä muun muassa sokkelivaloilla, yläkaapeista ylöspäin suunnatuilla valoilla tai riippuvilla valaisimilla tasojen yllä.
Odotan innolla, että saamme Porin asuntomessujen WinNovan Tähden valaistuksen kuntoon ja pääsen fiilistelemään eri tunnelmia kautta asunnon.

Kirpsakan ihania talvipäiviä toivotellen,
Riia Rauhala – kohteen sisustusarkkitehti